Do Braunova Betléma

Unikátní sochařská rezervace zvaná podle svého autora Braunův Betlém je neodmyslitelným prvkem kukského okolí. Bez nadsázky představuje špičku evropského barokního sochařství v plenéru.

Související památky

K Betlému se dostanete autem podle navigace hnědými dopravními značkami „Braunův Betlém“ až na záchytné parkoviště přímo u kraje lesa, ve kterém se soubor plastik nachází.

Vydáte-li se pěšky či na kole, můžete využít značení naučné stezky Půjdem spolu do Betléma. Výchozím bodem trasy je parkoviště v obci Kuks, kde je zároveň její konec, protože cesta je vedena okruhem zpět. Na cestu se vybavte pevnou obuví či trekovými koly. Pro pěší variantu si vyhraďte čas cca dvě až tři hodiny. Délka trasy je 7 km.

Případně můžete z Kuksu vyrazit i po červené značce KČT proti proudu řeky Labe kolem Šporkovského mlýna ve Stanovicích. Trasa má délku 3,5 km a počítejte přibližně s hodinou času.

Při využití vlakové dopravy vystupte na zastávce Kuks a vydejte se odtud podél trati po žlutém značení, které je totožné s částí trasy naučné stezky (3 km). Pěšky po žluté dojedete do Betléma i z opačné strany od zastávky Žireč (1 km).

Historie Braunova Betléma

Mapy.cz