Avizo: Prázdninové novinky na hradech a zámcích

Červenec a srpen jsou měsíce, kdy hrady a zámky navštěvuje nejvíce návštěvníků - milovníci historie, kteří neváhají absolvovat i několik prohlídkových okruhů za den, nadšenci, kteří vyhledávají noční, kostýmované či specializované prohlídky, příznivci koncertů, divadelních představení, jarmarků a slavností. Početnou návštěvnickou skupinu tvoří v prázdninových měsících také rodiny s dětmi a právě pro ně jsou připraveny zkrácené prohlídky. Řada objektů bude mít o prázdninách otevřeno i v pondělí, od 1. července se zpřístupňuje i dosud uzavřený hrad Litice na Pardubicku.

Hrady a zámky se v létě stávají častým cílem výletů a vzhledem k tomu, že protiepidemiologická opatření umožňují realizaci doprovodných kulturních akcí, je nabídka pro letní měsíce skutečně pestrá – na Kuksu a v Ratibořicích se v červenci odehrají koncerty (nejenom) vážné hudby, na Opočně se chystají oblíbené Svátky růží a premiérově také noční prohlídky vedoucí do hrobky Trčků, na Náchodě bude patřit druhý prázdninový víkend Piccolominským slavnostem a kostýmovaným prohlídkám, o týden později proběhnou Zámecké slavnosti také na Hrádku u Nechanic, kde se na konec července chystá ještě květinová výstava.

Liberecký Sychrov postoupí své nádvoří a areál hercům a pěvcům, chystají se zde divadelní představení Pes baskervillský a také muzikály Tři mušketýři a shodně jako na Kuksu muzikál Robinson Crusoe, Bezděz bude hostit šermíře a také spisovatele Vlastimila Vondrušku, na Troskách bude ve vybrané podvečery probíhat ochutnávka vín z vybraných zahraničních lokalit. Věž zpřístupní ve vypsaných termínech na zámku Lemberk a také na Frýdlantě, na Grabštejně se chystají Létohrátky, divadlo  a také prohlídky veterinárního muzea.

Zámek Litomyšl je na začátku července hostitelem Národního festivalu Smetanova Litomyšl (případná omezení provozu naleznou návštěvníci na webu zámku, děkujeme za pochopení), v druhé polovině měsíce se zde odehrají noční kostýmované prohlídky na téma Jak Valdštejnové dražili zámek. Již tradičně se o prázdninách odehrávají divadelní představení pod Kunětickou horou v režii Východočeského divadla v Pardubicích, zámek Slatiňany si na polovinu července připravil prohlídky běžně nepřístupných míst, v zámecké zahradě se odehraje divadelní komedie Strašidlo cantervillské.

Od 1. července se zpřístupňuje hrad Litice, který byl v letošní sezoně zatím uzavřen z důvodu havárie na II. bráně – vydrolení zdiva.

Červenec a srpen patří k vrcholným měsícům sezony a pro komfort návštěvníků není na zámku Sychrov, Litomyšl a Ratibořice, na hradě Trosky a v hospitálu Kuks zavírací den – je zde otevřeno i v pondělí.

Prosíme návštěvníky, aby si vždy zkontrolovali návštěvní dobu na webu objektu a také se řídili platnými předpisy pro účast na prohlídkách – pro zkrácení doby čekání na prohlídku je vhodnější využít on-line nákup vstupenek.

Pro rodiny s dětmi či dětské tábory jsou připraveny zkrácené prohlídky – na Královéhradecku je dětská prohlídka připravena na zámku v Náchodě, kde bude děti provázet dcera pana vévody, na Ratibořicích se dětských návštěvníků ujme komtesa Hortensie, na Hrádku u Nechanic zase paní hraběnka. Na Kuksu si děti mohou zkusit vyrobit vlastní „lék“ v rámci interaktivní expozice „Historie lékáren“, na Opočně je připravena výstava nadpřirozených bytostí z erbů evropské šlechty v životní velikosti.

Na Liticích čeká návštěvníky zajímavý film o historii hradu, na Litomyšli zase zkrácené prohlídky Letní pozastavení, které jsou určeny všem věkovým skupinám. V zahradě slatiňanského zámku je letos nově připravena zajímavá vzdělávací hra Pozdravy z cest určena dětem, co mají rády zeměpis – v zahradě je umístěno 18 pohlednic z různých zemí, které obdržela princezna Charlotta. Při zakoupení vstupenky do zahrady (či do zámku) obdrží děti plánek a také hrací list pro zaznamenávání výsledků úkolů, které jsou u jednotlivých pohlednic.

Celoročně je dětská trasa v nabídce hradu a zámku Frýdlant, zde si děti mohou sednout i na trůn, královský trůn, výstava erbů a výstava práva útrpného láká děti také na majestátním Bezdězu, něžná princezna provádí o prázdninách denně na zámku Sychrov. Prohlídka výkladem uzpůsobená dětem je nabízena také na zámku Hrubý Rohozec, s lesnickou knížečkou, kam zaznamenávají odpovědi a v doprovodu pana nadlesního se budou malí návštěvníci procházet po hradě Grabštejn. Volné prohlídky ve vlastním tempu, bez výkladu, nabízí ve 2. patře zámku Lemberk a celkem tři okruhy ro dětské návštěvníky si připravili na císařském zámku v Zákupech – děti zde mohou absolvovat prohlídku s princeznou, samostatnou dětskou trasu bez průvodce a také procházku sklepením, kde se setkají s postavami rytířů princezen, ale také drakem.

Podrobné informace k nabídce pro dětské návštěvníky naleznete zde https://www.npu.cz/cs/ups-sychrov/pro-deti

31. červenec bude patřit oblíbené Hradozámecké noci, kdy se brány památek otevřou ve večerním a nočním čase, aby návštěvníci zažili památky také jinak – k tomuto tématu bude vydána samostatná tisková zpráva.

Přehledy plánovaných akcí naleznete za objekty ve správě NPÚ, ÚPS na Sychrově (Královéhradecko, Pardubicko, Liberecko):

Přehledy kulturních akcí