Vybrané hrady a zámky zůstávají otevřené i v listopadu. Válečným veteránům nabídnou 11. 11. vstup zdarma. Novinkou jsou Poesiomaty

Řada hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu zůstává otevřená i v listopadu, a to přesto, že oficiální turistická sezona končí památkám tento víkend. Vedle tradičních nabídnou také speciální tematické prohlídky, připravuje se adventní program. 11. listopadu se památky otevřou pro válečné veterány zdarma. Podzimní novinkou jsou Poesiomaty na hradu Kunětická hora na Pardubicku a u hradu a zámku Frýdlant na Liberecku.

Už tradičně zůstane otevřený zámek Sychrov na Liberecku, který má, až na dva dny v roce, otevřeno stále. „Na druhý listopadový víkend připravujeme pohádkové prohlídky, konec měsíce bude patřit vyhlášeným Adventním trhům a populárním Čertovským prohlídkám. Druhým celoročně zpřístupněným objektem jsou na severu Čech Zákupy na Českolipsku, kde nabízíme tzv. Zimní trasu. A protože nám počasí přeje, tak dokud nenapadne sníh, umožníme předem objednaným zájezdům i prohlídku Bezdězu,“ vyjmenovává možnosti výletů za památkami Miloš Kadlec, ředitel ÚPS Sychrov.

Na Pardubicku je celoročně přístupný zámek Slatiňany. Otevřeno bude mít vždy od čtvrtka do soboty a  turisté mohou navštívit Zimní okruh. Uzavřena zůstává zámecká zahrada. O listopadových víkendech a státním svátku 17. 11. bude otevřený také Kuks na Královéhradecku, kromě prohlídek hospitálu se zde konají oblíbené Vánoční trhy.

Během Dne válečných veteránů v sobotu 11. listopadu budou mít veteráni vstup na památky ve správě NPÚ zdarma.

Poesiomaty, neboli poetická mluvítka,  přibližují nově historii i současnost vybraných památek NPÚ. Na Pardubicku bude Poesiomat na rondelu Kunětické hory u studny. Návštěvníci si ho mohou poslechnout od pátku 27. října. „Kunětická hora je fenomén. Východočeský Říp. Vidíte odtud do celého kraje. Je to místo s bohatou historií, zároveň měl hrad v minulosti už kolikrát namále,” říká autor projektu Ondřej Kobza ze spolku Piána na ulici. „Poesiomat je tak zároveň i symbolickým poděkováním všem, kteří se zasloužili o jeho záchranu,” dodává.  Poesiomat na Kunětické hoře vedle zajímavostí o významném středověkém hradě nabídne i básně o kuňkách od Ivana “Magora” Jirouse, recept na kunětické preclíčky od Magdaleny Dobromily Rettigové nebo píseň ze seriálu Arabela, který se zde natáčel. „Kunětická hora je cílem výletníků během celého roku. Potkáte tu všechny věkové kategorie – od maminek s kočárky po seniory. Věřím, že pro všechny bude zpestřením zastavit se a poslechnout si nachystané úryvky, které náš hrad představí v historických, kulturních a vlastně i kulinářských souvislostech,“ doplnil Miloš Jiroušek, kastelán Kunětické hory.

V severních Čechách bude Poesiomat u hradu a zámku Frýdlant na vyhlídce nad parkovištěm. Jeho osazení a zprovoznění proběhne v průběhu listopadu.

13. ročník projektu Národního památkového ústavu Po stopách šlechtických rodů je v roce 2023 věnován Harrachům. Na stěžejním objektu, zámku Hrádek u Nechanic, pokračuje každou neděli od 15 hodin přednáškový cyklus zaměřený na tento rod – poslední přednáška, kterou povede PaedDr. Jan Luštinec, je naplánovaná na 5. 11. Adventní prohlídky s unikátní vánoční výzdobou začínají na Hrádku u Nechanic 1. prosince. Podrobný program projektu Po stopách šlechtických rodů celého letošního roku zde.

Fotografie ke stažení

Související kontakty

Nepodléhá CC

PhDr. Miloš Kadlec

  • ředitel/ka územní památkové správy
  • BE8524BE-6F17-4546-AA87-2998DE46E495 482 360 003, 603 105 335
46F7E700-59DD-49E2-B445-AA370B18658A ÚPS na Sychrově
3/, Sychrov 3
Nepodléhá CC

Mgr. Lucie Bidlasová

  • vedoucí oddělení
  • BE8524BE-6F17-4546-AA87-2998DE46E495 773 775 944
46F7E700-59DD-49E2-B445-AA370B18658A ÚPS na Sychrově
Zámecký park 1/, Slatiňany