Hospitál Kuks regeneruje po náročné sezóně a představuje plány na nadcházející rok

Hospitál Kuks v letošním roce prožil testovací sezónu. V roce 2014 se totiž celá památka kompletně renovovala a 28. března 2015 se představila návštěvníkům v novém kabátě.

Už od prvního dne proudily přes labské údolí davy nadšených a především zvědavých turistů. Jejich   počty   začaly   zvolna   klesat   až   s   přicházejících   sychravým   podzimním   počasím. Návštěvnost se přes všechna očekávání vyhoupla na téměř 139 tisíc lidí. „ Na jaře jsem si říkal, že by bylo hezké, kdybychom překonali milník 100 tisíc návštěvníků, že to bude o tolik víc nás   skutečně mile překvapilo.“   kvituje   s   povděkem   kastelán   hospitálu   Libor   Švec.

„Samozřejmě to byl pro památku velký nápor a celá sezóna byla náročná zejména pro průvodce, kteří se zejména o letních prázdninách ani nezastavili. Vše ale zvládli a návštěvníci si jejich práci chválí, což obzvlášť potěší.“ dodává.
Kromě běžných prohlídek měli turisté také možnost zúčastnit se četných kulturních akcí, které se na hospitálu Kuks konaly. Jmenujme například Zahradnické trhy, pásmo koncertů Hudební léto Kuks, divadelní festival Theatrum Kuks, Vinobraní na Kuksu, Svatohubertské slavnosti a Vánoční trhy.
 
S příchodem listopadu se hospitál Kuks veřejnosti – s výjimkou dvou víkendů, kdy
proběhly tradiční Vánoční trhy – uzavřel. Od ledna do konce března 2016 je
objekt přístupný po předchozím objednání, a sice ve všední dny pro deseti a vícečlenné skupiny. Zájemci si
mohou prohlídku domluvit prostřednictvím e-mailu kuks@npu.cz nebo na telefonním čísle
499 692 161. Exkurzi do Českého farmaceutického muzea, které spravuje prohlídkové okruhy
Historie lékáren a Historie výroby léků, je možné rezervovat vyplněním online formuláře.
V současné době budova odpočívá po náročné sezóně, probíhají důkladné úklidy,
zazimování zahrady a květin, inventury, kontrola exponátů, nábor a příprava nových průvodců.
 
Do příští sezóny se Kuks probudí o Velikonocích, a to na Zelený čtvrtek
24. března 2016. Od tohoto dne bude otevřený každý den (vyjma pondělí) od 9:00 do 17:00 včetně
všech státních svátků až do konce října. Během letních prázdnin bude přístupný úplně každý den. Vstupné se příští rok nemění, ceník je k nahlédnutí zde. I během sezóny budou přijímány objednávky pro početné zájezdy, jak již bylo avizováno výše.
 
Od jara se pro návštěvníky Kuksu otevře nová restaurace přímo vedle hospitálu, na kterou už všichni s napětím čekají. Ve výběrovém řízení, které proběhlo v srpnu tohoto roku, byl vybrán jako nájemce provozovatel hojně navštěvované restaurace Na Faře v Dubenci. O jménu kukské hospitální restaurace se stále vedou vášnivé debaty. Jejich výsledek přinesou první jarní dny, kdy budou finišovat přípravy na otevření. Další restaurace rozšíří návštěvníkům spektrum možností, kde budou moci zahnat hlad. Provozovatelé turistických atraktivit si slibují delší pobyt turistů v obci, ti by jinak odjeli za gastro zážitkem například do Jaroměře či Dvora Králové. Další novinka se týká přímo hospitálu. V rámci rozsáhlé obnovy areálu se do zahrady navrátily bylinkové záhony a ovocný sad. Užitkovou zahradu zde obdělával již řád milosrdných bratří, který se ještě za dob fungujícího hospitálu staral o místní špitálníky. Bylinky, ovoce a zeleninu pak využívala hospitální kuchyně a lékárna. Návrat k této tradici představuje 144 nových bylinkových záhonů. Sušené bylinky, čaje a různé bylinné směsi bude nově možné pořídit v připravovaném bylinkářství, které turisti najdou na nádvoří hospitálu v opraveném hospodářském křídle budovy.
I pro příští rok platí možnost konání vzdělávacích akci přímo v areálu hospitálu. K dispozici jsou rekonstruované vnitřní prostory jihozápadního křídla včetně několika učeben a divadelního sálu. Podrobnosti stran vzdělávacích aktivit případným zájemcům rád poskytne kastelán Libor Švec.
 
Pro rok 2016 je stejně jako letos připravené
velké množství nejen kulturních akcí. Například hned na začátek dubna je plánován běžecký závod Zkus maraton Kuks.

Fotografie ke stažení

Související kontakty

Bc. Libor Švec

  • správce objektu - kastelán
  • BE8524BE-6F17-4546-AA87-2998DE46E495 724 663 535
46F7E700-59DD-49E2-B445-AA370B18658A ÚPS na Sychrově
81/, Kuks 81
A8C451E9-0A81-4DC5-AF0F-5FBC86C8FA32 Kontaktujte ve věcech správy objektu, tiskového servisu, zájmu o konání kulturní či vzdělávací akce, svatebního obřadu a podobně.