Turistická sezóna 2018 započne 24. března a přinese řadu novinek

Po stále se prodlužující zimě konečně nastal čas opět zpřístupnit hospitál nedočkavým turistům. Památka se probouzí do své čtvrté sezóny po obnově. Přestože je celý areál jako ze škatulky, stále se tu něco děje a vylepšuje.

„I když je v areálu klid, v interiérech se neustále pracuje. Hned koncem listopadu jsme se vrhli na repasování parket v obrazárně a sálu s modelem kukského údolí. Nyní dokončujeme nové osvětlení barokní lékárny a hlavního oltáře v kostele.“ konstatuje kastelán objektu Libor Švec.

Prohlídkový okruh je od letošního roku obohacen o další restaurované exponáty. „Podařilo se nám vrátit do kostela unikátní oboustranný obraz, kdy na jedné straně vidíme kojící Pannu Marii a na druhé Nejsvětější Trojici, které je kostel zasvěcen. Dále se jedná o globus a cínové lavabo, které používali milosrdní bratři – dřívější pečovatelé zde v hospitálu.“ dodává Švec.

Milovníky přírody jistě potěší navázání spolupráce s Českým svazem ochránců přírody JARO Jaroměř. „Společně uvažujeme o vystavění hmyzích hotelů v zahradě. Všimli jsme si totiž, že díky rozmanité květeně se sem vrací druhy hmyzu, které jsme tu dlouhá léta nevídali, jelikož prostor byl pouze zatravněn a hmyz tu nenacházel dostatečnou potravu.“ kvituje s povděkem Švec. Hotely představují útočiště pro opylující hmyz, který je ze svého přirozeného prostředí vytlačován rozšiřující se zástavbou. Hotely jsou stavěny z čistě přírodních materiálů: dřeva, slámy, větviček apod.

Kromě čtyř ustálených prohlídkových okruhů (Hospitál, Šporkovská hrobka, Historie lékáren a Historie výroby léků) bude areál hospitálu žít četnými kulturními akcemi. Hned v sobotu 7. dubna je připraveno posezení s příslušníky řádu milosrdných bratří, kteří pohovoří o současnosti tohoto pečovatelského špitálského řádu. Začátek je plánován od 10:00 v refektáři hospitálu Kuks. O týden později, tj. 14. dubna, startuje z nádvoří třetí ročník crossového maratonu Podkrkonoším s názvem Zkus maraton Kuks. Závěr měsíce bude patřit zahradnickým trhům, ty proběhnou 27. až 29. dubna. V průběhu roku návštěvníky čeká ještě Baroko naoko, Slavnosti koní, historie a řemesel, festival Hudební léto Kuks, divadelní festival Theatrum Kuks, vinobraní, Svatohubertské slavnosti a mnoho dalšího.

Pro dětské návštěvníky a milovníky tajemna bude jako stvořená Hradozámecká noc, které se hospitál v letošním roce účastní vůbec poprvé, termín společný pro všechny památky připadá na 25. srpna. Strašidelné noční prohlídky jsou připraveny i na 13. října, kdy se bude podruhé konat pásmo živých obrazů Tajemný Kuks.

Přetrvává velký zájem o vzdělávací centrum, kde se pravidelně konají semináře, workshopy či výtvarné plenéry.

Hospitál Kuks v letošním roce otevře své brány o víkendu 24. a 25. března, kdy budou turisté moci navštívit základní prohlídkový okruh Hospitál a Šporkovskou hrobku. Naplno se sezóna rozjede o Zeleném čtvrtku 29. března. Počínaje tímto datem bude otevřeno každý den od 9:00 do 17:00 vyjma pondělků. Prohlídky jsou realizovány i během všech státních svátků. Turistická sezóna skončí 31. října. Turisté se mohou kromě komentovaných prohlídek interiérů volně procházet po bylinkové zahradě za hospitálem či navštívit bylinkářství s širokým sortimentem přírodních produktů. K občerstvení je možné využít blízkou hospodu Na Sýpce či Galerii vín Siduri Kuks.

Fotografie ke stažení