Odcizený obraz se po třiceti letech vrací na Kuks

Po třiceti letech se na hospitál Kuks vrací obraz s podobiznou Jana Michaela Šporka, který byl odcizen v červenci roku 1991 společně s dalšími předměty při noční krádeži. Autorem obrazu je významný francouzský barokní malíř Nicolas de Largillierre, který portrétoval i francouzského krále Ludvíka XIV.

Obraz byl ve spolupráci s paní doktorkou Jandlovou z Národní galerie, která byla požádána o povolení k legálnímu vývozu obrazu do zahraničí, identifikován a zajištěn policií v Praze na konci minulého roku. Pachatel, který se v roce 1991 vloupal do hospitálu a odcizil i další historické předměty, jako například benátské zrcadlo nebo herbář, dopaden nebyl.

Podobná událost se stala před několika lety na hradu Bezděz, kam se vrátily dřevořezby z Křížové cesty, které byly umístěny v kapličkách lemujících cestu na hrad. V tomto případě ale nešlo o krádež. Pozorná divačka si při sledování televizní reportáže uvědomila, že má dřevořezbu patřící hradu doma, získala ji totiž jako dědictví, a nabídla ji Národnímu paátkovému ústavu k odkupu.

Pracovníci správy hospitálu Kuks portrét synovce zakladatele Kuksu, Františka Antonína Šporka, již nainstalovali do expozice. První návštěvníci budou moci vrácený obraz spatřit na začátku nové turistické sezóny, která letos na hospitálu Kuks začne v pátek 1. dubna. Obraz bude umístěn na prohlídkovém okruhu Hospitál.

Nicolas de Largillierre (10. října 1656, Paříž – 20. března 1746, Paříž), byl francouzský barokní malíř, portrétista. Mezi jeho nejznámější díla patří portrét Charlese Le Bruna, či rodinný portrét francouzského krále Ludvíka XIV.